fredag 27 augusti 2010

Rally start och mål

Jag och matte har ju börjat träna rallylydnad, det kanske finns någon mer som är sugen på att börja träna. Så jag tänkte jag skulle förklara några skyltar. För att göra det väldigt enkelt så börjar jag med start och mål.

Så här ser skylten för Start ut:


Teamet, hund och förare, ställer sig klara för start på ett avstånd av ½ - 1 meter snett framför och till vänster om startskylten med hunden sittande vid förarens vänstra sida. Domaren frågar om de är klara. Tiden startar när domaren kommenderar "Varsågod att börja" eller när ljusstrålen bryts vid elektronisk tidtagning.
I nybörjarklassen förs hunden i koppel som skall vara löst hängande. Grundposition för hunden, beroende på dess storlek, är att den skall ha sin skuldra inom ett avstånd av ½ meter från förarens vänster ben d v s hunden skall vara i höjd med föraren så att dess huvud eller skuldra är framför förarens ben. Mellan övningarna bedöms hur korrekt hunden kan hålla sin position till föraren samt att hund och föraren har kontakt. Tempot skall vara raskt, men normalt och hunden skall vara under kontroll hela banan igenom

Exempel på poängavdrag:
1 poäng - Sträckt koppel, varje gång det upprepas

Föraren kan välja att ta om övningen/övningarna. Om övningen görs om så tas de tidigare poängavdragen bort men 3 nya tillkommer för varje gång övningen görs om utöver de ev nya poängavdrag som uppstår vid omtagningen. En övning får göras om högst 2 gånger.



Så här ser skylten för Mål ut:
Tiden stoppas när målskylten passeras eller när ljusstrålen bryts vid elektronisk tidtagning.


Enkelt va! Fast det finns skyltar som är lite svårare.

Infon kommer ifrån http://www.rally-lydnad.se/


Inga kommentarer: