söndag 29 augusti 2010

Rally: stopp sitt och stopp sitt ligg

Matte och jag har bestämt att för att vi ska bli duktiga på rallylydnad ska vi ta ett eller två moment varje vecka och öva på. Vill ni andra också göra så vore det kul, skriv i så fall gärna och berätta hur de går.
Veckans övningar är stopp sitt och stopp sitt ligg. Dom här övningarna liknar varandra så därför tog vi båda två.

Föraren gör halt på ett avstånd av ½ meter snett framför och till vänster om skylten. Hunden sätter sig vid förarens vänstra sida. Detta kan antingen ske automatiskt eller så ger föraren ett tecken och/eller ett kommando. Föraren får gradvis sänka hastigheten innan stoppet så att hunden sätter sig samtidigt som föraren stannar. När hunden har satt sig, kommenderas den framåt för att åter följa vid förarens sida fram till nästa övning.

Exempel på poängavdrag:
1 poäng - Sträckt koppel, varje gång det upprepas

1 poäng - Sned sitts över 45°.

10 poäng - Hunden reser sig själv utan att föraren har givit ljud- och/eller teckenkommando.





Föraren gör halt på ett avstånd av ½ meter snett framför och till vänster om skylten. Hunden sätter sig vid förarens vänstra sida. Detta kan antingen ske automatiskt eller så ger föraren ett tecken och/eller ett kommando. Föraren får gradvis sänka hastigheten innan stoppet så att hunden sätter sig samtidigt som föraren stannar.
Föraren kommenderar hunden att lägga sig ner med ord- och/eller teckenkommando. Föraren får flytta sig under övningen och hjälpa hunden med händerna men inte vidröra den.
När hunden ligger, ställer föraren sig vid sidan av hunden och kommenderar hunden att fortsätta framåt vid förarens sida till nästa övning direkt från liggande ställning.

Exempel på poängavdrag:
1 poäng - Sträckt koppel, varje gång det upprepas

1 poäng - Sned sitts över 45°.

1 poäng – Snett liggande över 45°.

3 poäng – Upprepning av övningen. Observera att max antal upprepningar är 2 gånger.

10 poäng - Hunden reser sig själv utan att föraren har givit ljud- och/eller teckenkommando.


Det som inte framgår ordentligt i texten, är att när man ska iväg i från liggande så får man INTE sätta sig i mellan. Det ska vara ligg och direkt gå i väg till nästa kon.

http://www.rally-lydnad.se/skyltar.html

1 kommentar:

Boubou sa...

Ska bli spännande att följa! :)