tisdag 26 oktober 2010

Sjuk =(

Jag har varit uppe nästan hela natten och hostat, först trodde matte att jag fått något i halsen. Så mitt i natten var jag uppe och åt sparris. På i morse blev matte och husse ganska övertygade om att det är kennelhostan som jag fått.

"Man blir trött när man är vaken en hel natt"

Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika smittämnen som orsakar hosta hos hund. Hostan insätter ofta akut med kikhosteliknande symptom, djurägaren ofta tror att något fastnat i halsen på hunden. I många fall blir hostan så kraftig att vitt slem hostas upp eller hunden till och med kräks. Flera virus och bakterier kan orsaka kennelhosta, vissa ensamma, andra i kombination. Den viktigaste bakterien är Bordetell bronchiseptica (B. Bronchiseptica) och de viktigaste virusen är hundens parainfluensavirus (CpiV) och till viss del även hundens adenovirus typ 2 (CAV-2).

Smittspridning

Smittan överförs framförallt via direktkontakt men kan också ske genom t ex gemensamma vattenskålar. Kennelhosta sprids framförallt genom utställningar, tävlingar samt genom dagis och andra täta hundkontakter. Virusen smittar framförallt under den första hostveckan medan bakterien kan utsöndras i 3-4 månader efter genomgången infektion.

Sjukdomsförlopp

Inkubationstiden för kennelhosta är 4-10 dagar. De flesta hundar har en febertopp precis i början av sjukdomen, men har sen normal temperatur (vilken för hund ligger mellan 38-39grader Celsius). Hosta i varierande grad under 5-10 dagar för att sedan tillfriskna helt. Vissa hundar hostar i upp till 2-3 veckor. I sällsynta fall kan hunden drabbas av en sekundär infektion med bakterier och få lunginflammation. Hunden får då ett kraftigt påverkat allmäntillstånd och ofta feber igen.

Behandling

I de allra flesta fall tillfrisknar hunden utan behandling. Om hunden har mycket kraftig hosta kan hostmedicin ges. Det är bra att kontrollera temperaturen på hunden dagligen. Om hunden får ytterligare febertoppar eller blir allmänpåverkad bör veterinär kontaktas.

Hos veterinären

Om din hund har hosta berätta detta på telefon och anmäl dig i receptionen innan du tar med hunden in. På detta sätt kan ni placeras direkt på ett rum för att minimera smittspridning till andra djur på kliniken. (Detta gäller även andra potentiellt smittsamma sjukdomar som t ex diarré).

Ofta ställs diagnos genom en typisk berättelse från djurägaren i kombination med en klinisk undersökning. Ibland behöver man göra ytterligare undersökningar som att t ex odla bakterier. Det finns även möjlighet att mäta antikroppar 5-10 dagar efter hostan börjat. Dessa antikroppar försvinner dock snabbt ur blodet.

Profylax

Vaccin finns mot kennelhosta. Vaccinering rekommenderas om hunden deltar i tävling eller utställning, vistas på pensionat eller kennel. Vaccinering bör även övervägas om hunden bor i ett hundtätt område och träffar mycket hundar, t ex i storstockholm. Vaccin mot kennelhosta ger inte ett hundraprocentigt skydd mot smitta, men om hunden ändå blir sjuk förkortas sjukdomstiden och symptomen blir mildare. Genomgången sjukdom skyddar inte hunden från att drabbas igen. En hund som hostar skall naturligtvis inte träffa andra hundar.

Klara Ringborg, leg vet

Stockholm, november 2003-12

Informationen kommer i från:

http://www.djurklinikenroslagstull.se/kennelhosta.htm

2 kommentarer:

Wilda sa...

Vad trist, krya på dej.

Boubou sa...

Usch... Krya på dig!