söndag 25 oktober 2009

Enter

Johanna, brudarnas matte, skrev på sin blogg http://hundmaffian.wordpress.com/ för ett tag sedan vad Ronja och Wilma betydde. Jag skrev då och undrade vad Enter betyder nu fick jag svaret. Enter betyder ett talande träd =).


Enter är varelser i J.R.R. Tolkiens värld. Alvernas namn på enterna är Onodrim, Onod i singular. De kan närmast beskrivas som vandrande träd, och betraktar sig själva som "trädens herdar". Enterna finns inte bara i Tolkiens värld utan användes tidigare för att beskriva andra typer av talande träd. Namnet Ent kommer från Saxiska och betyder jätte. Enterna är i princip gående träd. Och precis som träd varierar de i färg, storlek, höjd osv. Generellt sett liknar de träden de vakar över. Mot slutet av den tredje åldern fanns enterna endast kvar i Fangornskogen.



Enterna var en mycket gammal ras som fanns i Midgård rentav tidigare än alverna, men de befann sig i sömn i tyst medvetenhet om sig själva. De väcktes senare av alverna. De väcktes av EruYavannas önskan då hon var rädd för att Aulë's barn, dvärgarna, skulle hugga ner alla skogar. Enterna var menade att vara skogens beskyddare och skulle hindra orcherna, dvärgarna och de andra raserna i Midgård från att rasera den.[1]Från början kunde inte enterna prata med andra än sig själva, språket var relativt outvecklat. Alverna lärde dem sitt eget språk, vilket inte bara innebar att de kunde tala med andra levande varelser men också stimulerade sin egen språkutveckling. Liksom dvärgarna hade de ett språk som ingen annan kunde lära sig. Till skillnad mot dvärgarna som höll sitt språk hemligt hade ingen annan ras, inte ens alvernas språkmästare, förmågan att lära sig enterna språk; långsamt, sonort, agglutinerande och återupptagande som det var.



Inte alla enter var goda. Några ådrog sig ondskan från Morgoth en gång i tiden. Visserligen hade inte alla vaknat och kunde inte enligt Lavskägge hållas fullt ansvariga för sina handlingar. Men han är noggrann med att hålla Merry och Pippin borta från dessa stråk.




Ja jag vet inte om jag tycker det är så bra att jag är döpt efter träd som talar. Matte brukar säga att jag heter Enter "som knappen på datorn". Frågan är ju vad som är bäst att vara döpt efter en knapp eller ett talande träd?

Inga kommentarer: